onsdag 3 juni 2009

Cykla genom Franska Pyreneerna

franska pyreneernaOm du är en av de våghalsiga som vågar ta cykeln utanför cykelvägen in i terrängen så skall du läsa vidare här. Om du hellre föredrar att ta cykeln för att handla mjölk så kanske du skall tänka om. Pyreneerna är en av de vackraste bergskedjorna i Europa och om fransmännen och spanjorerna någon gång skulle få för sig att bli ovänner så behöver dom inte tänka på att bygga en mur mellan sig då Pyrennerna gör ett utmärkt jobb som avskiljare. Skall du dock korsa denna bergkedja till cykel så behöver du studera lite så häng med i bloggen.

Ditt personlige Tour de France kan gå från Atlanten till medelhavet och sträcka sig milsvis över bergsvägar. Skulle detta inte räcka för att imponera på din omgivning kan du ju lägga till att vi pratar om tusentals meters stigning i höjd. Känns inte detta som en utmaning så gör nog inget det.

Din tur kommer att gå genom 22 etapper och tro inte att detta är något som du klarar på en helg. Du kommer att behöva 12 dagar på cykel och säkert 2 dagar på soffan för återhämtning.
Äventyret börjar i Biarittz och går via passet i St Girons, möjligtvis passerar du via Perpignan för att sedan bege dig mot medelhavet för lite vila. Detta tar i runda slängar 8 dagar och då räknar man med 1 dags vila i mitten för att du skall kunna hålla tempot. Tillbakavägen är inte riktigt lika lång och den tar bara 4 dagar, då den går över slutande kullar på norra delen av berget så då kommer du att använda mestadels låga växlar.

För en expedition som denna kommer du använda din cykel cirka 6 timmar per dag som kan verka som mycket för de flesta men för er med erfarenhet så vet ni att detta är fullt normalt. Dock handlar inte allt om att cykla, det är ju en semester också och det kommer du ihåg va? Så när du inte sitter på cykeln kan du vila upp dig på någon av alla de gästhus och hotell som ni finner längs med vägen, du kommer förmodligen hitta en hel del otroligt spännande byar att bo i.