onsdag 3 juni 2009

Hur resa genom tiden i York

Att den antika staden York i norra England är som att ta en resa tillbaka i tiden.
semester i york, hotell i yorkMan kan tro att York är influerat av Englands moderna kultur och visst finns det inslag men trots detta så gör det antika sig påmint tack vare att det finns precis överallt. Det är tack vare York långa historia och dess intakta lämningar som staden finns på kartan sådana lämningar kan vara The Minster, centrala Jorvik, stadsmuren och stadens medeltida gator.

York Minster

York Minster eller katedral är en av de bäst bevarade Gothiska byggnadera som finns att beskåda i världen. Katedralen är över 1000 år gammal och är den näst högsta kyrkan i form av rang i hela England. Besökarna kan njuta av de färgade glasen från utsidan innan de beger sig ner i underhuset som består av arkitektska lämningar från vikingatiden. När du sett detta så får du inte missa att bege dig upp till toppen av tornet för att njuta av den magnifika utsikten över hela staden och dess omgivning.

The Jorvic Centre

The Jorvic Centre är en hälsning till Vikinga ockupationen då det begav sig. Då väldigt lite finns kvar från denna tid så har Jorvic Centre blivit en plats där man återskapat så som man tror att York såg ut på den tiden. Man använder till och med skådespelare för att ge området sin rätta atmosfär. Detta är en informativ men också roande approach till historien och är ett perfekt komplement för er som tröttnat på att gå på museum.

Den medeltida delen av York

Den medeltida stadsmuren är mycket väl bevarad i York och till viss del även rekonstruerad. Detta innebär att du kan promenera på den i en kilometerlång öppen del av muren. Från muren kan du se de flesta sevärdigheterna. Ha dock i minnet att i England regnar det som bekant ganska ofta så det är inte säkert att promenaden blir njutbar.

Innanför murarna kan du ta tillfället i akt och promenera på alla de små slingrande gator som finns i York. Dessa påminner en hel del om gamla stan i Stockholm och är oerhört charmigt.